A Paleo táplálkozás és életmód Nyugat-Európai országokban már a 70-es évektől ismert, Magyarországon csak nem régen került a köztudatba.
A Paleolit diéta felépítése: az emberi genom, több mint 2,5 millió éve semmit sem változott. Tehát genetikailag a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódra programozottak vagyunk.
A paleolit ételeket, süteményeket, paleo lisztkeverékeket, liszteket:
- lisztérzékenyek is fogyaszthatják (mivel természeténél fogva gluténmentesek),
- a tejcukor-, tejzsír- vagy szójára érzékenyek is fogyaszthatják,
- cukorbetegek is fogyaszthatják (nekik főleg ajánlott ez az életmód) - Paleo termékek nem emelnek meg a vércukorszintet és egyenletesen tartja azt,
- candidások is fogyaszthatják,
- karcsúsodni vágyóknak tökéletes.
Paleo termékek fogyasztása javasolt különböző bőrproblémák esetén (pattanások, ekcéma, akné, stb).
Nagyon fontos, hogy a paleo táplálkozás mellett kifejezetten javasolt a napi mozgás - ha belegondolunk az ősember nem ült egész nap a számítógép előtt :)
Megengedett ételek a paleolit étrendben:
- Gyümolcsök, zöldségek, gombák
- Állati húsok és zsírok, halfélek és tenger gyümölcsei
- Tojás
- Dió, Mandula, kesudió, pisztácia, törökmogyoró, fenyőmag, tökmag, gesztenye
- Hidegen sajtolt növényi olajok (kókuszzsír, olívaolaj)
Megengedhető ételek bizonyos esetekben a reál-paleo étrendben:
- Paprika, paradicsom, padlizsán és kemény sajtok
Tiltólistán a paleolit étrendben
Minden, amire "érzékeny" az ember (emésztés, egészségügyi kihívás) és pluszban az alábbiak:
- Gabonafélék (búza, köles, árpa, rizs, vadrizs, zab, rozs, kukorica, cirok, stb.),
- Hüvelyesek (babfélék, borsók, szója, amerikai földimogyoró, stb.).
- Tej és tejtermékek,
- Szolanin vagy lektin tartalmú zöldségek (burgonyafélék, paradicsom, paprika, padlizsán)
- Hidrogénezett növényi olaj, transzzsír, margarin
- Hozzáadott cukor, fruktóz
- Készételek, amennyiben a fenti tiltólistán szereplő összetevők közül bármit is tartalmaz.